0348 – 43 77 77

Brandwerende beglazing

Van Veen Glasspecials heeft een jarenlange expertise opgebouwd in adviseren, leveren en/of plaatsen van brandwerende beglazing, zowel in enkel als in isolatieglas.

Project-, gevel- en zelfs afmetingsafhankelijk wordt gewerkt met beglazingen van alle Europese glasconcerns als AGC, Pyroguard, Saint Gobain Vetrotech en Trosch. Bij alle producenten zijn toepassingsafhankelijk meerder beglazingstypen leverbaar; laminaten met silicaat, epoxy giethars en NANOgel, maar ook gehard gecoate varianten.

De plaatsing van brandwerend glas is aan zware restricties c.q. richtlijnen gebonden. In de basis moet er altijd onbrandbare plaatsingsmateriaal gebruikt worden en dienen de kozijnen van een in het testrapport vastgelegde kwaliteit te zijn. Bij houten kozijnen dienen de glaslatten vrijwel altijd geschroefd te worden en zijn er ook eisen gesteld aan aanslag- en latdimensionering.

De meeste beglazingen worden op maat besteld bij onze (vaste) leveranciers, maar Van Veen Glasspecials is ook voorraadhoudend met courant brandwerend glas dat in de eigen productiehallen gesneden, gezaagd, gestempeld en indien noodzakelijk afgetaped kan worden. Uiteraard geschieden alle leveringen onder CE keuring.

 

Standaard voorraad Van Veen Glasspecials:

Pyroguard Impact              7 mm                      EW30                     2(B)2

Fireswiss Cool                      7 mm                     EW30                     3(B)3

Fireswiss Cool                      9 mm                     EW30                     2(B)2

Fireswiss Cool                      15 mm                   EW60                     1(B)1

Fireswiss Foam                    15 mm                   EI 30                       1(B)1

 

Algemene informatie:

De brandweerstand van een glazen bouwelement bepaalt in welke mate dit element in staat is de van een brand te beperken en een gegeven zone af te sluiten. De nieuwe Europese classificatienorm erkent volgende brandwerende klassen:

 

Brandklassen voor glas conform EN 13501-2 en EN12101-1:

Klasse DH: rookscherm dat de verspreiding van rook in een gebouw tegenhoudt.
Klasse EI Klasse E: ‘Integriteit’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden. Warmtegeleiding wordt wel toegelaten.
 Klasse EW Klasse EW: ‘Integriteit met beperkte warmtestraling’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en het niveau van warmtestraling door het element te beperken.
 Klasse EI Klasse EI: ‘Integriteit en Isolatie’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en de warmtegeleiding door het element te blokkeren.

Nuttige normen en informatie

  • CE-Markering
  • Letselveiligheid (samenvatting NBN S23-002 + klassen Brandwerend glas)
  • EN 1364-1: titel
  • Bouwbesluit
  • NEN 6068
  • NEN 6069
  • NEN 6075
  • EN 13501-2
  • Publicatie “Brandwerend Glas” van het Kenniscentrum Glas, uitgave 2007.

NEN6069:

NEN6069 geeft onder andere aan aan welke criteria binnenwanden moeten voldoen, zie onderstaande tabel voor de belangrijkste criteria en redenen waarom deze eis geldt:

Tussen brandcompartimenten EI Branduitbreiding beperken
Tussen brandcompartiment en extra beschermde vluchtroute EW Ontwikkeling brand in beschermde vluchtroute is beperkt
Rondom beschermd subbrandcompartiment EW Geeft voldoende tijd voor vluchten
Tussen subbrandcompartimenten E Rookverspreiding voorkomen
Deurconstructies EW Zijlicht tot 1500mm in EI-wand: voor het glaspaneel geldt EW+EI15m.u.v. PGS-ruimte, dan EI1
Langer wachten of langs vluchten EW+EI15 t.b.v. veilig vluchten
Tussen onafh. vluchtroutes EI / EW Afhankelijk van situatie
Vluchtroute, in vluchtrichting E Rookverspreiding voorkomen
Doorvoeringen, naden, schachten EI Idem boven plafond, onder vloer

Voor gevels gelden de eisen voor brandoverslag en branddoorslag zoals is aangegeven in NEN 6068. De brandwerende delen in gevels moeten nu aan de EW critieria voldoen als de brand van binnen naar buiten gaat. Bij brand van buiten naar binnen kan met een gereduceerde brandcurve worden getest, hier geldt dan de EWef eis. ‘ef’ staat voor external flame.

Dringend advies om altijd de wettelijk verantwoordelijke partij c.q. vergunningverstrekker voorafgaand aan of zo vroeg mogelijk tijdens het bouwproces te contacten over glas- en kozijnkeuzes, alsmede de interpretaties op specifiek projectniveau van de adviserende instanties inzake het benoemd hebben van ruimtes in relatie tot de functie van de binnen- en buitenwanden.