0348 – 43 77 77

Constructieve beglazing / glasbewerking

De materiaaleigenschappen van standaard floatglas zorgen ervoor dat het een onveilig materiaal is om toe te passen in een bouwkundige draagconstructie. Glas kan namelijk plotseling bezwijken zonder voorafgaande waarschuwing. Daar komt bij dat vooral de buigtreksterkte van glas een grote spreiding geeft en als deze wordt overschreden, breekt het veelal volledig.

Om glas toch te kunnen gebruiken in constructies worden verschillende technieken toegepast.

  1. Thermisch voorspannen van glas (thermisch gehard glas en thermisch versterkt glas).
    Door middel van het thermisch harden of versterken kan de sterkte van glas worden verhoogd.
  2. Lamineren
    In constructieve toepassingen wordt glas vrijwel altijd gelamineerd in meerdere lagen toegepast. Voor het lamineren worden voornamelijk folies toegepast. De meest gebruikte is PVB-folie, maar ook de folie SGP wordt toegepast welke veel sterker en stijver is dan PVB. Behalve het lamineren met folies, wordt ook gelamineerd met kunststof zoals polycarbonaat of acryl.

Construeren met glas is dermate complex dat alleen gespecialiseerde glasbedrijven met deze materie uit de voeten kunnen. Op innovatieve wijze en met behulp van uitgebreide constructieberekeningen worden tegenwoordig volledige constructies opgetrokken uit glas.

Van Veen Glasspecials voert in eigen beheer de “lichtere” projecten uit als beloopbaar glas, liftschachten, glazen traptreden, ballustrade beglazingen  en werkt voor de “zwaardere” projecten samen met geselecteerde en gespecialiseerde glasmontagebedrijven ( potdekselconstructies, verjongde c.q. verdekte metaalbevestigingen, volglazen gevels met glazen stabilisatoren, geschroefde beglazingen met puntbevestigingen de zgn. spidersystemen etc. etc.)

 

Glazen bouwstenen en U-profielen

Naast het “gewone” vlakglas kunnen ook glazen bouwstenen en U-profielen worden gebruikt om een glazen en transparante gevel of scheidingswand te creëren.
Glazen bouwstenen en U-profielen worden toegepast vanwege de unieke esthetische en lichtdoorlatende eigenschappen. De mogelijkheden zijn tegenwoordig vrijwel onuitputtelijk. Naast het gebruik als scheidingswand kunnen volledige gevels worden opgetrokken uit de glazen bouwstenen of de U-profielen. Deze gevels hebben het grote voordeel dat natuurlijke lichtinval gerealiseerd blijft en een schitterende uitstraling wordt gecreëerd.

Constructieve beglazing afb 2 550x379Constructieve beglazing afb 1 550x379